SPORTEGYESÜLETI KÖZLEMÉNY ELSZASZER DÁVID ÉS BAKÓ KRISZTIÁN VB INDULÁSI JOGÁNAK MEGVONÁSA ÜGYÉBEN

SPORTEGYESÜLETI KÖZLEMÉNY ELSZASZER DÁVID ÉS BAKÓ KRISZTIÁN VB INDULÁSI JOGÁNAK MEGVONÁSA ÜGYÉBEN

A Magyar Kick-box Szövetség a hazai rendezésű világbajnokság előtt néhány nappal visszavonta sportegyesületünk két válogatott versenyzőjének, Elszaszer Dávidnak és Bakó Krisztiánnak a VB indulási jogát. A szövetségi kapitány indoklása szerint ennek hátterében az áll, hogy versenyzőink nem vettek részt a válogatott edzőtáborban. Ez az indoklás a részünkről nem elfogadható.  A döntést az alábbiak alapján méltánytalannak és jogszerűtlennek tartjuk.

Sportolóink egész éves kemény edzésmunkájukkal és kiváló versenyeredményeikkel harcolták ki válogatott tagságukat és ezzel a világversenyen való indulásuk jogát.

A 2017. október 23-tól november 1-ig tartó válogatott edzőtáborról mindössze annak kezdetét megelőzően egy héttel, október 16-án kaptunk hivatalos értesítést, melyben nem szerepelt, hogy az edzőtáboron való részvétel feltétele a VB-n való indulásnak. Ilyen feltétel a szövetségünk szabályzatában sem szerepel és a korábbi évek gyakorlatából sem következhetett egyértelműen.

Versenyzőink egyéb iskolai és munkahelyi kötelezettségeit is figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy felkészülésüket egyénileg oldjuk meg, a válogatott edzőtáborba edzőmérkőzésekre utazunk le. (Az életszerűség tekintetében fontos megjegyezni, hogy amatőr státuszú versenyzőkről van szó, akik a szabadidejükben tudnak a sporttal foglalkozni.)

Erről október 17-én írásban értesítettük a szövetséget, majd vezetőedzőnk telefonon is beszélt a szövetségi kapitánnyal, aki nem jelezte, hogy ez problémás lenne a VB-n való indulás tekintetében.

Ehhez képest október 25-én 2 nappal az edzőtábor kezdete után kaptunk egy levelet a szövetségi kapitánytól, miszerint a válogatott edzőtáborban való részvétel a VB indulás előfeltétele.

Természetesen elfogadjuk a szövetségnek azt a jogát, hogy állíthat ilyen feltételeket a válogatott versenyzők felé, (bár amatőr sport lévén az esetleges távolmaradás okát minden esetben szükséges lenne egyedileg vizsgálni) de ilyen szándék esetén ezt előre deklaráltan kell megtennie, hogy mindenki átlátható feltételek mentén tudjon készülni és vállalni a válogatottban való szereplését. Utólagos feltételek állítása nem csupán sportszerűtlen, de jogszerűtlen is.

Ez az eljárás egyfelől etikátlan, másfelől olyan sportolókat foszt meg az indulás lehetőségétől, akik rengeteg egyéni és sportegyesületi áldozattal, valamint kemény és kitartó szakmai munkával küzdötték magukat a legjobbak közé. Elszaszer Dávidnak ráadásul reális éremesélye lett volna a ringharcosok között, így ez a döntés a magyar ringes csapat éremesélyeit is csökkenti egy hazai rendezésű világbajnokságon.

Egyesületünk eltökélt a helyzet tisztázására és a továbbiakban minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy a jövőben hasonló sajnálatos események ne hátráltathassák se a saját, se más klubok versenyzőinek a pályafutását és ne ronthassák szeretett sportágunk megítélését. E tekintetben számítunk minden józanul gondolkodó sporttársunk és sportbarátunk támogatására.

A Szigetszentmiklós-Tököl SE vezetése nevében:

Gnyálin István elnök

kozlemeny_2

kozlemeny_1

 

 

 

Bellator (4)

Bellator (29)

 

 

dávid a gyoztes

david1

Kempo (50)

mtv sportreggeli

O.B. (108)

O.B. (178)

O.B. (203)

O.B. (221)


Multi-colored illuminated way with grid to boxing ring inside fi

TV (86)

TV.edzőm. (41)

TV.edzőm. (57)

TV.edzőm. (59)