Félév értékelő egy meglepetés program keretében

Félévzáró meglepetés program

Szombaton megtartottuk a versenyzői félévértékelést egy meglepetés program keretében. Az eseményen, a mesteren kívül, 14 versenyző vett részt, „régi motorosok” és a versenyzői kör legújabb tagjai egyaránt megjelentek.

Hévvel utaztunk be a fővárosba, majd villamosra szálltunk és kezdetét vette „budapesti kalandunk”.

Az Eötvös téren szálltunk le a villamosról és innen gyalog folytattuk tovább utunkat a Lánchíd túloldalára a közelmúltban felújításra került Várkert Bazárba. Itt a mester fiatalkori történetein keresztül megismerhettük a hely történetét is. A Bazárból elindultunk a vár felé és félúton leültünk egy füves-árnyékos területre megejteni az elmúlt félév értékelését. Mindannyian felelevenítettük az év elején állított céljainkat és összevetettük az elmúlt időszakban mutatott teljesítményünkkel és elvégzett munkánkkal. Mindenki önvizsgálatot tett és megállapította mi az, amit sikerült elérnie a kitűzött célokból és mi az, amit nem, illetve akár céltól függetlenül is milyen pozitívum és negatívum élményei vannak elmúlt hónapokkal kapcsolatban. Jó volt látni, hogy a fiatalok kommunikációs készsége milyen fejlődésen ment keresztül a korábbi állapotokhoz képest, amiben nagy szerepe van annak, hogy a mester nagy munkát fektet az ilyen jellegű fejlesztésbe is. Az önértékeléseken, önreflexiókon, azért van még mit csiszolni és itt nem arra gondolok, hogy valaki túl-, esetleg alulértékelte önmagát, hanem arra, hogy sok esetben hiányzott a lényeglátás, előfordult, hogy nem a valódi problémákat, hiányosságokat emelték\emeltük ki.

Az értékelések után folytattuk utunkat a várba, mígnem elértük végső célunkat: az Országos Széchényi Könyvtárat, amelyet Széchenyi István édesapja Széchényi Ferenc alapított 1803-ban és, ahol fellelhető minden magyar és magyar vonatkozású írott kulturális örökség. A meglepetés program első részeként megismertük a könyvtár történetét, a monumentális gyűjtemény főbb témaköreit és betekintést nyerhettünk a rendszer működésébe. Itt derült fény arra, hogy volt közöttünk olyan fiatal, aki ezelőtt még soha életében nem járt könyvtárban. Majd a büfében elfogyasztottuk az uzsonnánkat és azután mindenki egyénileg fedezhette fel magának a könyvtárat.

Én megtekintettem a Magyarok a Kaukázusban című kiállítást, amely a 19. századi, elsősorban a gróf Zichy Jenő által vezetett, magyar őshazakutató expedíciókkal foglalkozik és elolvastam néhány oldalt Karácsony Sándor: A magyar észjárás című művéből.

Összességében úgy gondolom nagyon hasznos program volt megismerkedni ezzel az ámulatba ejtő gyűjteménnyel és E. Kitti szavait idézve ezzel a „nagyon Pistabácsis” programmal ismét kicsit kinyitotta fiatalok szemét a világra és egy rendkívül értékes lehetőséggel ismertetett meg bennünket.

Laszák Zoltán

IF IF IF IF IF IF IF IF IF